Els pacients ingressats a la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital del Mar ja poden ‘sortir’ en bicicleta sense moure’s del seu llit. El Servei de Medicina Intensiva, en coordinació amb el de Medicina Física i Rehabilitació, ha posat en marxa una iniciativa destinada a facilitar la rehabilitació precoç de les persones ingressades a l’UCI, amb la combinació d’una bicicleta ergomètrica i la realitat virtual.
L’equip, cedit per l’empresa alemanya THERA-trainer, en el context d’un projecte de recerca, consisteix en un sistema que permet al pacient pedalar encara que estigui estirat al llit. A més, s’adapta a la seva capacitat física i, fins tot, té capacitat per fer-li moure les cames de manera passiva i mobilitzar així la musculatura quan encara el pacient no té capacitat per a fer-ho. L’equip de la Unitat de Cures Intensives ja l’està aplicant de forma satisfactòria, amb la novetat que es combina amb un sistema d’ulleres de realitat 360, que permet als pacients sentir-se com si realment estiguessin passejant en bicicleta per diferents entorns de la ciutat de Barcelona.
En aquest cas, ha estat l’empresa Realitytelling, amb seu a Barcelona, l’encarregada de realitzar les càpsules de vídeo que els pacients veuen mentre fan exercici. Això ha obligat a sincronitzar el vídeo amb el ritme de pedaleig per fer l’experiència més satisfactòria. En total, s’han desenvolupat vuit recorreguts per diferents carrers de la ciutat, amb una durada de 15 minuts.
La Dra. Judith Marín-Corral, impulsora del projecte i metgessa adjunta del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital del Mar, ha explicat que la utilització de la bicicleta ergomètrica permet “una mobilització precoç dels pacients, que pot associar-se a una disminució del temps de ventilació mecànica i d’estada a l’UCI”. A la vegada, “afegir-hi les ulleres de realitat 360 millora l’efectivitat de l’entrenament, la motivació i l’estat d’ànim dels pacients”. De fet, apunta que “ja estem notant un alt grau de satisfacció dels pacients que han fet servir aquesta combinació”. La iniciativa s’inclou dins un projecte d’estudi que inclou pacients tractats amb el protocol de seguiment estàndard, altres amb bicicleta ergomètrica i altres amb aquest equip combinat amb realitat virtual.
El Dr. Joan Ramon Masclans, cap del Servei de Medicina Intensiva, explica que “aquest projecte forma part de tot el paquet de mesures d’humanització a l’UCI posat en marxa a l’Hospital del Mar”. Això inclou la utilització “d’eines innovadores i tasques multidisciplinàries, que són essencials en l’àmbit de la medicina intensiva, que segueix mirant el futur amb il·lusió, malgrat la pandèmia que encara estem vivint”, afegeix.
Aquest tipus d’activitat està indicada per a pacients ingressats a unitats de crítics, en fases molt primerenques de la seva recuperació. Permet crear una pauta d’entrenament adaptada a la seva evolució i a la seva capacitat, incrementant la càrrega de treball de forma gradual. És fonamental que aquesta intervenció vagi guiada pels fisioterapeutes de l’UCI des del primer moment. “És un dispositiu que ens permet motivar i fer més satisfactòria la rehabilitació a l’UCI, fet molt important després d’haver superat la fase més aguda de la malaltia en aquests pacients per a millorar la seva funcionalitat, autonomia i pronòstic”, afirma Sergio Delgado, fisioterapeuta del Servei de Medicina Física i Rehabilitació de l’Hospital del Mar vinculat a la Unitat de Cures Intensives del centre.